Bron: RTV Maastricht, 17-10-2022

Harmonie Kunst door Oefening (KDO) gaf afgelopen zaterdag een concert met daarin opgesloten een heuse wereldpremière. In hun nieuwe verenigingslokaal in Daalhof - met vereende krachten transformeerde het muziekgezelschap een aftandse gymnastiekzaal tot muziektempel - brachten de KDO-muzikanten de compositie Life tot leven.

Bas Clabbers, sinds een klein jaar dirigent van het Maastrichtse gezelschap, componeerde het werk. De teksten van Life - een viertal gedichten van niemand minder dan Edgar Allan Poe - werden gezongen door de gelouterde regionale tenor Pascal Pittie.

Na twee jaar amper samen muziek te hebben gemaakt werd voorjaar 2022 door Maastrichtse muziekgezelschappen de draad weer opgepakt. Zo ook door de 121 jarige harmonie Kunst Door Oefening. Veel tijd om lekker wat deuntjes te spelen was er niet echt. De nieuwe dirigent, Bas Clabbers, legde gelijk de lat hoog. Zijn passie voor componeren en grote liefde voor de Engelse schrijver en poëet Edgar Allan Poe inspireerden hem het werk Life te componeren. En dat wil je dan als componist ook graag ten gehore brengen. KDO daagde hij uit het stuk te gaan repeteren. Dik een half jaar later kon Clabbers, staand op zijn bok in het KDO-onderkomen in Daalhof - volop glunderen. Tenor Pascal Pittie en het muziekgezelschap met een van de prachtigste Maastrichtse verenigingsvaandels voerden zijn werk met verve uit.


Met deze première is het Life-feest voor KDO nog niet gedaan. Clabbers, dirigent, arrangeur en componist gaat met ‘zijn’ harmonie en Pascal Pittie eind dit jaar een opnamestudio in. Dat wordt ongetwijfeld voor de muzikanten wederom een spannende en mooie tijd. Dat niet alleen. Nadat de opnames zijn voltooid en de release van Bas Clabbers’ Life heeft plaatsgevonden is de muziek van dit Maastrichtse gezelschap in combinatie met Edgar Allan Poe’s verzen over de hele wereld te beluisteren.

Bas Gabbers KDO 2022

Het bleef overigens zaterdagavond jongstleden niet alleen bij het uitvoeren van deze première. De naam van Clabbers’ compositie inspireerde harmonie om rondom diens werk een avondvullend en ‘levendig’ programma te brengen. Het maakte de avond compleet en tot een twee uur durend feest voor het oor.

Met de titelmuziek van de filmklassieker La Dolce Vita (compositie van Jean-Pierre Haeck) als absolute hoogtepunt werd op een druilerige zaterdagavond in Daalhof de hoogmis van het leven gevierd. En bij KDO weten op zo’n avond precies hoe je het publiek tevreden naar huis stuurt, met een van de mooiste muzikale odes aan het leven. Juist, La Vita è Bella (Nicola Piovani).

Tekst & foto's : Laurens Bouvrie