- Gegevens
- Categorie: Info
- Hits: 1782
KDO is uiteraard altijd op zoek naar nieuwe leden. Dit doet zij door zich regelmatig te presenteren in Maastricht, oriëntatiecursussen voor kinderen te organiseren, basisscholen te bezoeken en ook eigen leden te vragen om vrienden en kennissen die een instrument spelen uit te nodigen bij KDO.
Momenteel bestaat het harmonieorkest van KDO uit ongeveer 45 muzikanten en heeft de drumband 10 muzikanten.
Daarnaast zijn er 10 leerlingen in opleiding via ons jeugdprogramma. Kinderen die deelnemen aan het jeugdprogramma worden al snel bij de verenigingsactiviteiten betrokken. Zo kunnen zij bij marsoptredens en processies tussen het korps meelopen met een vlag. Daarnaast wordt er 4x per jaar een niet-muzikale activiteit voor de jeugd georganiseerd. En al snel kunnen ze gaan deelnemen aan het beginnersorkest wat wordt ondersteund door onze gevorderde jeugdleden.
Wilt uw kind kennismaken met muziek of een instrument leren spelen?
Of heeft u in het verleden een instrument gespeeld of wilt u een instrument leren spelen?
Neem vrijblijvend contact op met
- Gegevens
- Categorie: Info
- Hits: 1818
Fred Hitz is sinds 3 juli 2016 tambour-maître van KDO en volgde daarmee Hans Frissen op.
Op het moment dat Fred Hitz aantrad als tambour-maître van KDO, was hij geen onbekende voor KDO. Als zoon van de oude tambour-maître Frans Hitz kwam hij al op jonge leeftijd bij de drumband van KDO. Tevens is Fred van 2012 tot medio 2022 instructeur van de drumband van KDO geweest.
- Gegevens
- Categorie: Info
- Hits: 2536
Per 15 juli 2022 is Patrick de Bie gestart als instructeur bij de drumband van KDO. Patrick raakte op jonge leeftijd al geïnteresseerd in de wereld van het slagwerk.
Op negenjarige leeftijd startte hij bij Frans Jongen met de opleiding tot muzikant bij de drumband van Schutterij Sint Brigida Noorbeek, waar hij nog steeds lid is. Daarnaast heeft Patrick gestudeerd aan de Rijksmuziekacademie te ’s-Gravenvoeren. Algemene muzikale vorming werd gegeven door diverse docenten en slagwerk in al haar facetten studeerde hij bij Jo Zinzen.
Sinds 1996 is hij actief (geweest) als instructeur bij diverse verenigingen. Naast de drumband van KDO is Patrick momenteel actief als instructeur bij de Koninklijke Harmonie Sint Cécilia Mheer.
Tevens verzorgt hij de opleiding van leerling slagwerkers bij Schutterij Sint Brigida en de Koninklijke Harmonie Sint Cécilia Mheer.
Naast dirigeren vindt Patrick het leuk om muziek te arrangeren voor slagwerkgroepen.
- Gegevens
- Categorie: Info
- Hits: 3428
Loek Paulissen kreeg zijn eerste muzieklessen reeds op achtjarige leeftijd aan de stedelijke muziekschool in Kerkrade. Na zijn middelbare schooltijd ging hij hoorn studeren aan het conservatorium in Maastricht. Daar kreeg hij eerst les van Piet Reinen en in 1989 sloot hij succesvol de eerste fase van zijn hoornstudie af. Daarna studeerde hij verder bij de bekende Duitse hoornpedagoog Erich Penzel en behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus.
Ook nam hij lessen HaFa-directie bij Alex Schillings en in 1991 sloot hij succesvol zijn studie HaFa-directie af aan het conservatorium van Maastricht.
Al tijdens zijn studie speelde hij bij verschillende orkesten en na het afronden van zijn studie werd hij aangenomen als eerste hoornist bij de Johan Willem Friso Kapel in Assen. Die functie vervulde hij van 1991 tot 2005.
Vanaf 2005 tot 2013 was hij verbonden als hoornist bij het Fanfare Korps KL Bereden Wapens te Vught. Ook is hij altijd actief geweest in verschillende kamermuziek-ensembles. Tegenwoordig werkt hij als freelance-hoornist bij o.a. Brussel Philharmonic en speelt hij bij Ensemble Zuiderwind en bij Blazersensemble Helicon.
Als docent hoorn is hij verbonden bij de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden en de fanfare van Arensgenhout.
Naast zijn werkzaamheden als hoornist en docent is hij ook bij verschillende orkesten dirigent geweest. Zo is hij o.a. dirigent geweest van de Koninklijke Harmonie van Gronsveld, Harmonie Orkest Concordia Treebeek, van Société St. Martin Fanfare de Stein en Harmonie Amicitia Banholt. Hij bezocht met zijn orkesten vele concoursen van de Limburgse Muziekbonden. Steeds werd er onder zijn leiding een goed resultaat behaald, waaronder ook een landstitel.
Momenteel is hij dirigent bij Harmonie St. Catharina Lemiers en sinds 16 november 2023 (na een interim periode van 4 maanden) als dirigent verbonden aan Harmonie Kunst Door Oefening.
Sinds de oprichting van KDO hebben de volgende dirigenten voor het harmonieorkest gestaan:
1901-1922 G.F. de Pauw
1922-1936 J. Schröder
1936-1938 E. Theunissen
1939-1941 J. Schröder
1941-1948 Diverse dirigenten: Toebosch, Devens, Werkman, Schoutessen en Heusschen
1948-1988 D. de Pauw
1988-1995 R. De Pauw
1995-2012 H. Weijenberg
2012-2017 T. Etxebarria
2017-2020 J. Domingo
2021-2023 B. Clabbers
2023-heden L. Paulissen
- Gegevens
- Categorie: Info
- Hits: 2504
Op 7 februari 1901 vond het koninklijk huwelijk tussen koningin Wilhelmina en hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin plaats. Voor het nationaal huldebetoon aan het koninklijk bruidspaar werd een gelegenheidsorkest samengesteld, waaraan 7 amateur-muzikanten uit Maastricht deelnamen. Dit huldebetoon werd een groot succes en de gezamenlijke trots van de zeven Maastrichtse muzikanten heeft bijgedragen tot een onderlinge vriendschap en tot oprichting van de Vereniging Maastrichtse Harmonie Kunst Door Oefening.
De harmonie werd op 15 maart 1901 opgericht. De eerste dirigent was G.F. de Pauw.
Rond 1920 zijn de Vereniging Maastrichtse Harmonie Kunst Door Oefening en de bedrijfsharmonie van de Sphinx (opgericht in 1905) gefuseerd. Na de fusie werden de banden tussen de harmonie en de Sphinx steeds sterker, omdat vele leden van de harmonie bij de Sphinx werkzaam waren. Door het stelselmatig benoemen van de president-directeur van de Sphinx tot beschermheer en het zitting nemen van staffunctionarissen in het bestuur werden de band tussen de Sphinx en haar harmonie alleen maar hechter.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden alle culturele verenigingen gedwongen om zich aan te melden bij de Kultuurkamer die opgericht was door de Duitsers. Indien de verenigingen zich niet aanmeldden werden ze geliquideerd. Om liquidatie te voorkomen heeft de harmonie zichzelf opgeheven. Na de bevrijding stond de toenmalige voorzitter, C. Linckens, voor de moeilijke taak om de harmonie weer nieuw leven in te blazen. Met de aanstelling van Désiré de Pauw als dirigent in 1948 kroop de harmonie uit haar dal.
De nauwe banden met de Sphinx werden bevestigd door het feit dat KDO ongeveer 100 jaar heeft kunnen repeteren in de gebouwen van de Sphinx. Daar kwam in 2008 een einde aan. Met het verdwijnen van de Sphinx uit Maastricht, kwam er ook een einde aan het repeteren in de Timmerfabriek van de Sphinx. KDO moest als binnenstadharmonie de binnenstad van Maastricht verlaten en vestigde zich in Mariaberg. In 2011 vierde KDO haar 100-jarig jubileum. Tot op de dag van vandaag maakt KDO nog steeds met trots deel uit van de culturele amateurkunsten in Maastricht en presenteert zich dan ook regelmatig in de binnenstad.
Meer weten over de geschiedenis van KDO?
Meer informatie over de geschiedenis van KDO is te vinden in het boekje De Sphinx en haar harmonie uitgegeven door de Stichting Historische Reeks Maastricht. Dit boekje is te koop bij de boekhandel.