KDO

depauw1953Op 7 februari 1901 vond het koninklijk huwelijk tussen koningin Wilhelmina en hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin plaats. De Pauw 1953, dirigent harmonie Kunst door Oefening MaastrichtAls nationaal huldebetoon aan het koninklijk bruidspaar werd een gelegenheidorkest samengesteld, waaraan 7 amateur-muzikanten uit Maastricht deelnamen. Dit huldebetoon werd een groot succes en de gezamenlijke trots van de zeven Maastrichtse muzikanten heeft bijgedragen tot een onderlinge vriendschap en tot oprichting van de Vereeniging Maastrichtse Harmonie Kunst Door Oefening.
De harmonie werd op 15 maart 1901 opgericht. De eerste dirigent was G.F. de Pauw.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden alle culturele verenigingen gedwongen om zich aan te melden bij de Kultuurkamer die opgericht was door de Duitsers. Indien de verenigingen zich niet aanmeldden werden ze geliquideerd. Om liquidatie te voorkomen heeft de harmonie zichzelf opgeheven. Na de bevrijding stond de toenmalige voorzitter, C. Linckens, voor de moeilijke taak om de harmonie weer nieuw leven in te blazen. Met de aanstelling van Désiré de Pauw als dirigent in 1948 kroop de harmonie uit haar dal. In 1988 nam Raymond de Pauw de dirigeerstok van zijn vader over. In 1995 kwam er een einde aan het tijdperk De Pauw als dirigent en nam Harry Wijenberg de stok over. Sinds augustus 2012 staat het harmonieorkest onder leiding van Txemi Etxebarria en de drumband onder leiding van Fred Hitz.

De Sphinx en KDO
Rond 1920 zijn de Vereeniging Maastrichtse Harmonie Kunst Door Oefening en de bedrijfsharmonie van de Sphinx (opgericht in 1905) gefuseerd. Na de fusie werden de banden tussen de harmonie en de Sphinx steeds sterker, omdat vele leden van de harmonie bij de Sphinx werkzaam waren. Door het stelselmatig benoemen van de president-directeur van de Sphinx tot beschermheer en het zitting nemen van staffunctionarissen in het bestuur gedurende de laatste 50 jaar werd de band tussen de Sphinx en haar harmonie alleen maar hechter. Tot op de dag van vandaag is deze band nog steeds aanwezig.

Meer weten over de geschiedenis van KDO?
Meer informatie over de geschiedenis van KDO is te vinden in het boekje De Sphinx en haar harmonie uitgegeven door de Stichting Historische Reeks Maastricht. Dit boekje is te koop bij de boekhandel.

Vaandels Harmonie Kunst Door Oefening Maastricht

Parcours (2018)

Bohemian Rhapsody (2011)

Stadsprocessie (2019)