KDO

depauw1953Op 7 februari 1901 vond het koninklijk huwelijk tussen koningin Wilhelmina en hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin plaats. nationaal huldebetoon aan het koninklijk bruidspaar werd een gelegenheidsorkest samengesteld, waaraan 7 amateur-muzikanten uit Maastricht deelnamen. Dit huldebetoon werd een groot succes en de gezamenlijke trots van de zeven Maastrichtse muzikanten heeft bijgedragen tot een onderlinge vriendschap en tot oprichting van de Vereniging Maastrichtse Harmonie Kunst Door Oefening.

De harmonie werd op 15 maart 1901 opgericht. De eerste dirigent was G.F. de Pauw.
Rond 1920 zijn de Vereniging Maastrichtse Harmonie Kunst Door Oefening en de bedrijfsharmonie van de Sphinx (opgericht in 1905) gefuseerd. Na de fusie werden de banden tussen de harmonie en de Sphinx steeds sterker, omdat vele leden van de harmonie bij de Sphinx werkzaam waren. Door het stelselmatig benoemen van de president-directeur van de Sphinx tot beschermheer en het zitting nemen van staffunctionarissen in het bestuur werden de band tussen de Sphinx en haar harmonie alleen maar hechter.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden alle culturele verenigingen gedwongen om zich aan te melden bij de Kultuurkamer die opgericht was door de Duitsers. Indien de verenigingen zich niet aanmeldden werden ze geliquideerd. Om liquidatie te voorkomen heeft de harmonie zichzelf opgeheven. Na de bevrijding stond de toenmalige voorzitter, C. Linckens, voor de moeilijke taak om de harmonie weer nieuw leven in te blazen. Met de aanstelling van Désiré de Pauw als dirigent in 1948 kroop de harmonie uit haar dal.

De nauwe banden met de Sphinx werden bevestigd door het feit dat KDO ongeveer 100 jaar heeft kunnen repeteren in de gebouwen van de Sphinx. Daar kwam in 2008 een einde aan. Met het verdwijnen van de Sphinx uit Maastricht, kwam er ook een einde aan het repeteren in de Timmerfabriek van de Sphinx. KDO moest als binnenstadharmonie de binnenstad van Maastricht verlaten en vestigde zich in Mariaberg. In 2011 vierde KDO haar 100-jarig jubileum. Tot op de dag van vandaag maakt KDO nog steeds met trots deel uit van de culturele amateurkunsten in Maastricht en presenteert zich dan ook regelmatig in de binnenstad.

Meer weten over de geschiedenis van KDO?
Meer informatie over de geschiedenis van KDO is te vinden in het boekje De Sphinx en haar harmonie uitgegeven door de Stichting Historische Reeks Maastricht. Dit boekje is te koop bij de boekhandel.

Vaandels Harmonie Kunst Door Oefening Maastricht

Laatste nieuws

donderdag, 23 September 2021 18:20

Ter afsluiting van Burendag op zaterdag 25 september brengt Harmonie Kunst Door Oefening om 16.15 uur een serenade bij de Huiskamer van Daalhof(aureliushof 160). Aansluitend volgt een muzikale rondgang door Daalhof-Noord. Wilt u deze sympathieke Harmonie steunen? Dat kan eenvoudig door de...

donderdag, 09 September 2021 17:43

Vanaf zondag 5 september t/m zaterdag 13 november kun je door het doen van boodschappen bij een willekeurige PLUS Supermarkt sparen voor Harmonie Kunst Door Oefening. Bij elke 10 euro aan boodschappen en bij geselecteerde actieproducten ontvang je een sponsorpunt in de vorm van een voucher met...

zaterdag, 24 July 2021 16:54

  Afgelopen donderdag 22 juli werd de nieuwe dirigent van harmonie Kunst Door Oefening gepresenteerd aan haar leden. Wij heten Bas Clabbers van harte welkom in ons midden en we verheugen ons op een mooie en lange samenwerking.Lees meer onder informatie > dirigent

dinsdag, 01 June 2021 17:12

Onze jaarlijkse Anjer actie is weer van start gegaan. Draag je harmonie Kunst Door Oefening een warm hart toe en wil je ons financieel ondersteunen, doneer dan via deze link. Alvast hartelijk dank voor je bijdrage!(klik op de afbeelding om te kunnen doneren)

Bohemian Rhapsody (2011)

Stadsprocessie (2019)

Parcours (2018)