KDO

depauw1953Op 7 februari 1901 vond het koninklijk huwelijk tussen koningin Wilhelmina en hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin plaats. nationaal huldebetoon aan het koninklijk bruidspaar werd een gelegenheidsorkest samengesteld, waaraan 7 amateur-muzikanten uit Maastricht deelnamen. Dit huldebetoon werd een groot succes en de gezamenlijke trots van de zeven Maastrichtse muzikanten heeft bijgedragen tot een onderlinge vriendschap en tot oprichting van de Vereniging Maastrichtse Harmonie Kunst Door Oefening.

De harmonie werd op 15 maart 1901 opgericht. De eerste dirigent was G.F. de Pauw.
Rond 1920 zijn de Vereniging Maastrichtse Harmonie Kunst Door Oefening en de bedrijfsharmonie van de Sphinx (opgericht in 1905) gefuseerd. Na de fusie werden de banden tussen de harmonie en de Sphinx steeds sterker, omdat vele leden van de harmonie bij de Sphinx werkzaam waren. Door het stelselmatig benoemen van de president-directeur van de Sphinx tot beschermheer en het zitting nemen van staffunctionarissen in het bestuur werden de band tussen de Sphinx en haar harmonie alleen maar hechter.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden alle culturele verenigingen gedwongen om zich aan te melden bij de Kultuurkamer die opgericht was door de Duitsers. Indien de verenigingen zich niet aanmeldden werden ze geliquideerd. Om liquidatie te voorkomen heeft de harmonie zichzelf opgeheven. Na de bevrijding stond de toenmalige voorzitter, C. Linckens, voor de moeilijke taak om de harmonie weer nieuw leven in te blazen. Met de aanstelling van Désiré de Pauw als dirigent in 1948 kroop de harmonie uit haar dal.

De nauwe banden met de Sphinx werden bevestigd door het feit dat KDO ongeveer 100 jaar heeft kunnen repeteren in de gebouwen van de Sphinx. Daar kwam in 2008 een einde aan. Met het verdwijnen van de Sphinx uit Maastricht, kwam er ook een einde aan het repeteren in de Timmerfabriek van de Sphinx. KDO moest als binnenstadharmonie de binnenstad van Maastricht verlaten en vestigde zich in Mariaberg. In 2011 vierde KDO haar 100-jarig jubileum. Tot op de dag van vandaag maakt KDO nog steeds met trots deel uit van de culturele amateurkunsten in Maastricht en presenteert zich dan ook regelmatig in de binnenstad.

Meer weten over de geschiedenis van KDO?
Meer informatie over de geschiedenis van KDO is te vinden in het boekje De Sphinx en haar harmonie uitgegeven door de Stichting Historische Reeks Maastricht. Dit boekje is te koop bij de boekhandel.

Vaandels Harmonie Kunst Door Oefening Maastricht

Laatste nieuws

dinsdag 01 June 2021

Onze jaarlijkse Anjer actie is weer van start gegaan. Draag je harmonie Kunst Door Oefening een warm hart toe en wil je ons financieel ondersteunen, doneer dan via deze link. Alvast hartelijk dank voor je bijdrage!(klik op de afbeelding om te kunnen doneren)

woensdag 16 December 2020

Harmonie Kunst door Oefening, oftewel KDO, bestaat in 2021 120 jaar. Het muziekgezelschap viert dat jubileum op een nieuwe locatie. Al twee jaar heeft KDO de oude gymzaal van de Fons Olterdissenschool aan de Aureliushof op Daalhof in bezit en daar werkt men met man en macht om er een echte...

zaterdag 14 November 2020

Door de huidige COVID-19 pandemie zijn vele harmonieën, fanfares en andere culturele (amateur)gezelschappen genoodzaakt hun activiteiten op een lager pitje te zetten. Harmonie Kunst Door Oefening (KDO) wil echter traditiegetrouw haar jubilarissen huldigen in de St. Cecilia maand november. Dat...

zondag 06 September 2020

UPDATE: Inmiddels zijn wij in gesprek met diverse kandidaten. Harmonie Kunst Door Oefening Maastricht (KDO) zoekt per 1 februari 2021 een Dirigent(e) voor het harmonieorkest (m/v) Harmonie Kunst Door Oefening is een Maastrichtse muziekvereniging, opgericht in 1901 als een...

Bohemian Rhapsody (2011)

Stadsprocessie (2019)

Parcours (2018)